Burun Kırığı
Anasayfa / Burun Hastalıkları / Burun Kırığı
Yüz travmalarında en sık kırılan kemik hangisidir?
Burun kemiği (nazal kemik)
Burun kırıklarında hasar gören alan sadece kemik midir?
Burun kemiği dışında burun kıkırdakları, burun çevresindeki yumuşak doku zarar görür. Bu alanların da incelenmesi gerekir.
Burun kırıkları en sık hangi cinsiyette görülür?
Burun kırıkları erkeklerde kadınlardan iki kat fazla görülür.
Burun kırıkları en sık hangi yaş aralığında görülür?
En sık hayatın ikinci dekadında, 10-20 yaş arasında görülür.
Burun kırıklarının en sık nedeni nedir?
En sık burun kırığı nedeni trafik kazalarıdır. Bunu kavga ve saldırılar izler. Spor yaralanmaları üçüncü sıradadır.
Yüz travması sonrası hangi yakınmalar varsa burun kırığından şüphenilmelidir?
En belirgin şüphe burun sırtının sağa veya sola doğru eğrileşmesidir. Burunda şiddetli ağrı, şişlik, burun kanaması, burun tıkanıklığı ve nadiren koku alma sorunları görülebilir.
Burun kırıkları ne zaman tedavi edilmelidir?
Burun kırıklarında tedavi mümkünse ilk 3 saat içinde yapılmalıdır. Üç saatten sonra ödem hızla artacağı için düzeltme zorlaşır. Eğer hastada ilk saatlerde ödem meydana geldiyse, üç saatten sonra başvuru olduysa ve hasta ödemliyse mutlaka ödemin azalması beklenmelidir. Bunun için ilk saatlerde buz uygulamaları yapılması çok önemlidir. Baş pozisyonunun vücudun yukarısında olması, şişlik indirici ağrı kesiciler yararlı olabilir. Ödem azaldıktan sonra yetişkinlerde 7-10 gün içinde, çocuklarda 3-7 gün içinde kırık redüksiyonu yapılmalıdır. Aksi takdirde oluşan kemikleşme kırık hattının yerine gelmesini zorlaştırır.
Gecikmiş olgular, basit şekilde düzeltilemez. Bu olgulara 6 ay-1 yıl sonra rinoplasti ve septoplasti şeklinde düzeltici operasyonların uygulanması gerekir.