Nezle ve grip tedavi seçenekleri için mutlaka ayırt edilmelidir. Nezle genellikle kendini sonlandıran ve basit bir hastalıktır. Ancak grip ölümcül olabilmektedir. Bu yüzden nezle tedavisinde genellikle hastaya grip ilaçları yeterli iken, salgı şeklinde seyreden gripte özellikle çocuk, yaşlı ve müzmin hastalığı olanlarda ilk 24 saat içinde virüs çoğlamsını önleyci özel ilaçların kullanılması daha kötü durumlarıın oluşma olasılığını ve ölüm riskini azaltır. Bu yüzden nezle ve gribin basit bir sorgulama ile ayırt edilmesi önemlidir.

 

 

Nezle

Grip

Etken

Rinovirüs, koronavirüs, influenza, parainfluenza, respiratuvar sinsityal virüs

İnfluenza

Başlangıç

Ani

Yavaş

Klinik

Burun akıntısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı

Aşırı halsizlik, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı

Ateş

38-38.5°C

Yüksek ateş

Öksürük

Nadir

Genellikle

 

Nezle grip etkenlerinin mevsimlerle ilgisi var mı?

Nezle grip türü hastalıklar genellikle kış aylarında daha sık görülür. Rinovirüs infeksiyonları özellikle eylül ayında, para- influenza ekim-kasım aylarında, respiratuvar sinsityal virüs, adenovirüs, influenza ise kış aylarında yaygın salgınlara neden olur. Diğer virüslerden farklı olarak ekovirüsler ve koksakivirüsler daha çok yaz aylarında infeksiyona olur.

 

Nezle griplerde virüs ile temastan ne kadar süre sonra semptomlar başlar?

Etkene göre 24-72 saat içinde.

 

Şikayetler kaç gün sürer?

7-10 gün.

 

Bir yılda ortalama kaç nezle-grip atağı geçiririz?

Okul öncesi yaşta ortalama 5-8 atak olağan sayılırken, yetişkin çağda bu sayı 2-4’tür.

 

Hangi hasta gruplarında nezle-grip daha ağır seyreder?

Bağışıklık yetmezliği olan hastalar, müzmin hastalığı olanlar (özellikle akciğer ve kalp hastalıkları), sigara içenler ve ileri derece beslenme bozukluğu ve kilosu aşırı düşük olan hastalar.

 

 

Nezle-grip hangi hastalıklara neden olabilir?

Nezle-grip hasta tedavi edilmese de genellikle kendi kendine iyileşen hastalıklardır. Ancak bazen başka hastalıklara neden olabilir veya bazı hastalıkları aktive edebilirler. Orta kulak iltihabı, sinüzit, zatürre ve burun kanaması bunların en başında gelir. Nezle-grip astım ataklarını davet edebilir, müzmin bronşit hastalarında tabloyu ağırlaştırabilir.

 

Nezle-grip sekonder oluşabilecek bakteriyel sinüzit ve otit gibi durumlardan korumak için hastalara koruyucu antibiyotik verilmeli midir?

Nezle-gripten sonra bakteriyel infeksiyon gelişme oranları oldukça düşüktür. Örneğin, viral bir üst solunum yolu infeksiyonundan sonra akut bakteriyel sinüzit gelişme oranı %0.5-2 kadar çok düşük bir orandır.

Bu yüzden bu infeksiyonların ilk 10 gününde kesinlikle antibiyotik tedavisinin yeri yoktur. On günden sonra semptomlar devam ediyor ve hastanın yakınmalarında artış varsa hasta antibiyotik kullanımı için değerlendirilmelidir.

 

Nezle gripten korunmak için hangi tedbirler önerilmelidir?

El hijyenine dikkat edilmesi, ellerin sık sık sabunla yıkanması veya dezenfektan içeren ıslak mendillerle el temizliği yapılması, hasta kişilerin olduğu ortamda mümkün olduğunca bulunulmaması, sinema, tiyatro gibi kapalı ortamlarda salgınlar sırasında bulunulmamaya çalışılması, günlük uyku ve sıvı alımına dikkat edilmesi, yaşanılan ortamların sık havalandırılması önerilebilir. Salgın griplerde bulaşıcılığın azaltılması için hastaların ayrı bir odaya alınması, diğer aile bireylerinden uzak tutulmaya çalışılması yararlıdır. Gereklilik hallerinde, özellikle salgın griplerde hastanın çevresindeki kişilere maske kullanması önerilebilir. Domuz gribi ve kuş gribi gibi öldürücü pandemilerde bu maskelerin mikron düzeyinde geçirgenliğinin az olması önemlidir. Normal maskelerden yaklaşık 0.1 mikron boyutlara sahip bu virüsler rahatlıkla bulaşabilir. Maske kullanırken, ağzı ve burnu tamamen kapatmaya özen göstermelidir.

 

Grip olan biri hastalığı başka birine hangi günlerde bulaştırabilir?

Hastalanmadan bir gün önce ve hastalandıktan 7-10 gün sonra hastalığı bulaştırabilir.

 

Çinkonun viral üst solunum yolu infeksiyonlarında etkisi var mıdır?

Yapılan birçok çalışmada çinko kullanımının viral üst solunum yolu infeksiyonlarında infeksiyon süresini kısalttığı bildirilmekle beraber verilecek çinkonun miktarı ve süresi belirsizdir. Bu konuda çalışmalara gereksinim vardır.

 

Ekinezya viral üst solunum yolu infeksiyonlarında yararlı mıdır?

Yararlı olduğunu gösteren bilimsel çalışma yoktur, genellikle çalışmalarda ilaç kullanmamaktan farklı olmadığı saptanmıştır.

 

Grip için influenza aşılarının yararı var mıdır?

Aşının koruyuculuğu oldukça iyidir. Ancak aşılanan olgular, virüs antijenik yapısını hızla değiştirebildiği için gene de hastalanabilirler. Bu yüzden yapılacak aşının yeni suşa uygun üretilmiş o yılki aşı olması önemlidir. Antijenik yapıyı değiştirebilme özelliği influenza virüsle- rine karşı kullanılan aşıların koruyuculuğunu genellikle altı aydan kısa kılmaktadır. Ayrıca influenza dışındaki nezle-grip etkenlerine karşı aşının koruyuculuğu yoktur.

 

Grip aşısı özellikle kimlere önerilmelidir?

Kronik hastalığı olanlara, 65 yaşından daha yaşlı hastalara, Reye sendromu riski açısından ömür boyu aspirin kullanmak zorunda olan çocuk hastalara, salgın grip salgını olan yerlerde yaşayan kişilere, hamileliğinin son altı ayı kış aylarına gelen hastalara, hizmet sektöründeki işlerin aksamaması için sağlık çalışanları, polis, jandarma ve itfaiye çalışanlarına aşı önerilebilir.

 

Grip aşısını kesinlikle olmaması gerekenler kimlerdir?

Akut infeksiyonu olanlar, yumurta alerjisi olanlar ve Guillian-Barre hastalarının aşılanması uygun değildir. İki yaşın altında ve 50 yaşın üstündekilerde, hamilelerde, bağışıklık sisteminde problem olan hastalarda hastalarda, aspirin kullanmak zorunda olan çocuklarda canlı aşılar kullanılmamalıdır.

 

Aşı uygulandıktan ne kadar sonra korumaya başlar?

7-14 gün sonra koruyuculuk başlar.

 

Aşıdan sonra hastalarda hangi yakınmalar olabilir?

Nadiren alerjik reaksiyonlar görülebilir. Genellikle hafif ateş, aşı yapılan yerde geçici ağrı, kızarıklık, hassa- siyet en sık karşılaşılan aşı reaksiyonlarıdır. Alerjik reaksiyon dışındaki yakınmalar genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer.

 

Domuz gribi gibi ölümcül griplerden salgın sırasında korunmak mümkün mü?

Antiviral ajanların uygun dozda doktor reçetesi ile kullanılması korunma sağlar.