İZMİR BURUN ESTETİĞİ, RİNOPLASTİ, SEPTORİNOPLASTİ, BURUNDA ŞEKİL BOZUKLUĞU

Burun Estetiğinde neden  Prof. Dr. Raşit Midill’yi seçmeliyim?

  • Prof. Dr. Raşit Midilli öğretim üyeliği hayatı boyunca burun hastalıkları ve cerrahisi konusunda branşlaşmıştır.
  • Prof. Dr. Raşit Midilli tek bir cerrahi teknikle operasyon yapmamaktadır. Açık, kapalı teknik, dorsum koruyucu teknik, piezocerrahi, sütür ve soft rinoplasti, medikal rinoplasti gibi güncel tüm yenilikler hastanın durumuna ve gereksinimine göre anlaşmalı hastanelerimizde uygulanabilir.
  • Burun operasyonlarında sadece estetik görünümü düzeltmek yeterli değildir. Hastanın burnu şekillendikten sonra tıkanıklık yakınması olmaması ve daha iyi nefes alması için hemen her hastada burun içine de endoskopik müdahaleler yapılarak estetik görünüm yanında fonksiyonel kazanımlar her zaman sağlanmaya çalışılmaktadır. Estetik operasyonlarla birlikte burun içine endoskopik müdahale hemen her hastada uygulanır.
  • Kliniğimiz sanal ortamdan doktor seçen hastalar için uygun değildir. Hastalarımızın  ameliyat öncesi ve sonrası fotoğrafları kesinlikle sanal ortamlarda paylaşılmaz. Bu yüzden VIP hastaların tercih ettiği bir kliniktir. Daha önceki hastalarımıza ait fotoğraflar hastalara operasyon öncesi kendilerine benzeyen olgulardan bol örnekler gösterilerek kafalarındaki sorular giderilir. Hasta portföyümüzü genellikle daha önce opere ettiğimiz hastaların yakınları  ve doktor yönlendirmeleri oluşturmaktadır.
  • 1 yıl boyunca hastaların tüm takip ve pansumanları ücretsiz yapılır.
  • Kliniğimiz ön ve arka bahçede bir ve içeride bir olmak üzere 3 bekleme salonuna sahiptir ve  2 katlı müstakil bir binadır. Alet ve ortam temizliğinde corona virüslere de etkili dezenfektanlar, ultraviyole ve ultrasonik sistemler kullanılmaktadır. Bu yüzden deprem ve korona açısından güvenlik üst düzeydedir.
  • Tüm her şeye rağmen fiyatlarımız TTB ve HUV fiyatları ile uyumludur.

 

Burun estetiği her yaşta yapılabilir mi?

Burun estetiği operasyonlarında ideal yaş 18 ve üstü yaşlardır. Burun tıkanıklığı aşırı olan olgularda gece uyku kalitesini aşırı bozması ve kalp damar sistemini tehdit etmesi gibi durumlarda daha erken müdahaleler olabilir. Ancak 18 yaş öncesi burun ve yüz büyümesi tamamlanmamış olabileceğinden hastaların sorun yaşama olasılığı artar.

 

Burun estetiği operasyonu tipleri nelerdir?

Burun estetiği operasyonları operasyon tipine göre iki ana başlıkta toplanabilir.

 

Açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti

İki operasyon arasındaki tek fark, açık operasyonda hastanın her iki burun deliği arasındaki kolumella denen alana yaklaşık 3-4 mm’lik bir kesi yapılması, kapalı teknikte bu kesinin yapılmamasıdır. Bunun dışında günümüzde birçok rinoplasti tekniği varmış gibi sanal dünyada isimler karşımıza çıkmaktadır. Bu isimlerin büyük bir kısmı marketing amaçlı üretilmiş, bilimsel olmayan terimlerdir. Literatüre girmiş önemli rinoplasti teknikleri:

  • Prezervasyon rinoplasti: burun sırtı törp, keski veya başka aletlerle traşlanmadan burun içinden çıkarılan kemik ve kartilaj parçaları ile burun sırtındaki kamburluğun azaltılması tekniğidir. Avantajı hastanın daha çabuk iyileşmesi ve osteotomi komplikasyonlarının daha az rastlanılmasıdır. Her hastada uygulanabilir bir teknik değildir. Deneyimsiz ellerde önemli sorunlarla sonuçlanabilir. Push down ve Let down teknikleri bu başlık altındadır.
  • Piezo rinoplasti: rinoplasti sırasında yapılan kemik kesilerinin ultrasonik aletler yapılmasıdır. Avantajı bu şekilde yapılan operasyonlarda kemik kesilerin iyileşirken daha az sorun yarattığı bilinir. Dezavantajı bu operasyon tekniğinde burun cildininin sadece üst kısmının kaldırılması yeterli olmaz, çene kemiklerine kadar cildin açılması gerekir. İddia edildiği gibi bu operasyonda şişlik ve ödem olmadığı doğru değildir, piezo uygulanan olgularda da 72. Saat civarında ödem-şişlik-morluk olabilir.
  • Soft Rinoplasti (Sütür Rinoplastisi): kalıcı dikişlerle burun ucunu kaldırma cerrahisidir. Burun ucundan girilerek dikiş ile burun ucu yukarı kaldırılıken herhangi bir kesi ve kırma işlemi yapılmaz. Kısa, kolay ama bazen kalıcılığı olmayabilen bir metottur.
  • Botox ve Dolgu ile Burun şekillendirme: Çok tercih edilmeyen yöntemlerdir. Çünkü geçici bir süre hastaya güzel görünüm verir ve şekil hızla eski haline döner. Basit ama deneyimsiz ellerde uzun sürecek komplikasyonları olabilen tekniklerdir.

 

Burun estetiği operasyonunda burun içine müdahale etmek gerekir mi?

Burun estetiği ameliyatlarının neredeyse tamamı burnu daha küçültme ve çizgilerini düzeltme amaçlıdır. Dolayısı ile burun tıkanıklığı olmayan hastalarda rinoplasti sonrası eğer burun içi gözardı edilirse burun tıkanıklığı oluşabilir. İdeali burun estetiği operasyonundan önce endoskopik kameralarla burun içinin değerlendirilmesi, olası burun tıkanıklığı yapabilecek patolojiler (deviasyon ve burun eti büyüklüğü) varsa bunların da operasyon sırasında tedavi edilmesidir. Operasyon öncesi bile burun tıkanıklığı olan olgularda gerekirse bir BT ile tıkanıklık yapma olasılığı bulunan tüm noktaların belirlenmesi ve operasyon planına bunların da eklenmesi gerekebilir. Çünkü burun sadece estetik bir organ değildir. Buruna yapılan müdahaleler sonrası burun tıkanıklığı problemi olmaması, kokunun azalmaması, hatta daha da iyi olması gerekir. Bu nedenle sadece burun dışına müdahale yapılıp içinin ihmal edilmesi kabul edilemez.

 

Burun estetiğinde cerrah nasıl seçilmelidir?

Günümüzde ne yazık ki instagram, facebook gibi sanal sayfalarda paylaşılan fotoğraflarla hekim seçimi yapılmaktadır. Ancak bu sayfalarda ticari amaçla bu cerrahilerin tüm sonuçları paylaşılmamakta ve genellikle erken sonuçlar da yanılgı yaratmaktadır. Oysa burun estetiği operasyonlarında hekimin seçiminde öenmli noktalar şunlar olmalıdır:

  • Hekimin başka hastalarını görmek ve tanımak karar verme açısından en iyi referanstır. Buna ek olarak aşağıdaki sorular da mutlaka değerlendirilmelidir:
  • Hekim rinoplastide kullanılan tüm teknikleri kullanabilmekte midir?
  • Burun içine gereken müdahaleyi yapabilir mi?
  • Bir sorun oluşursa sorunuma sahip çıkar mı?
  • Ameliyat sonrası bakım ve takibimi 1 yıl kadar yapacak mı?
  • Benim özel ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarımı herkesle paylaşacak mı?

 

Burun estetiği operasyonlarında kullanılan anestezi tipi nedir?

Burun estetiği operasyonlarında hastanın ve hekimin daha rahat etmesi için genel anestezi ile olgunun tamamen uyuması sağlanmalıdır.

 

Burun estetiği ile beraber hangi cerrahiler yapılabilir?

Burun estetiği ile beraber gerekliiğinde burun etlerinin (konkaların) küçültülmesi, burun bölmesi eğrilikleri (deviasyon) operasyonları, polip operasyonları ve sinüzit ameliyatları da yapılabilir.

 

Burun estetiği operasyonları ne kadar sürer?

Operasyon süresi hastanın estetik bozukluğunun tipine, yapılacak burun içi ek müdahalelerinin sayısına göre değişir. Ortalam 1 saat ile 3 saat arasında süren operasyonlardır. Revizyon (ikinci kez yapılan burun estetiği)  işlemlerinde bu süre 1-2 saat kadar uzayabilir. Bazen küçük revizyon işlemleri 5-10 dakika da sürebilir.

 

Burun estetiği yapılan olgularda iyileşme ve takip sürecimiz nasıldır?

Burun estetiği operasyonları özel durumlar dışında hastanede yatmayı gerektirmeyen günübirlik cerrahlilerdir. Burun içine hastaların yaklaşık %90’ ında müdahale etmek gerekir. Burun içine müdahale yapılan hastaların burun içine burun tıkanıklığını azaltmak için içinde kanalları olan ve hastaların nefes alabildiği silikon splintler konur. Artık burunu tam tıkayan tamponlar burunda pek kullanılmamaktadır. Bu silikonlar ofis şartlarında kolay bir şekilde , hasta ağrı hissetmeden ameliyattan sonraki 2. gün çıkarılır. Hastaların operasyondan sonra çok sıcak şeyler yiyip içmesi, sıcak ortamlarda kalması, ıkınması ve ağır kaldırması kanama riskini arttıracağı için önerilmez. Burun dışını korumak için burun dışına yerleştirlen ateller ameliyatın 7. gününde çıkarılır. Hastaların yaklaşık 10 gün kadar burunu su temasından korumaları önerilir. Kemik düzeltmeler sırasında yapılan planlı kemik kırıklarının tam iyileşmesi 8-12 hafta kadar sürer. Bu süre zarfında hastanın burnunu travmadan koruması ve güneş gözlüğü dahil gözlük takmaması önemlidir. 

 

Burun estetiği sonrası burun kalıcı şeklini ne zaman alır?

Burun estetiği operasyonlarından sonra burun ateli ilk çıkarıldığında hasta burnunu hafif ödemli ve daha kalkık görür. Günler içinde burun şeklini hızla alır. 15 günden sonra dışarıda ameliyat oılduğu belli olmayacak hale gelir. Kalıcı şekil genellikle operasyonun 1. yılında oluşur, bazen kalın ciltlerde bu zaman 4-5 seneyi bulabilir.

 

Burun estetiğinde revizyon oranı nedir?

Burun estetiklerinde tekrar ameliyat gerektiren revizyon olasılığı en tecrübeli ellerde bile %5 civarındadır.